Bramboos » Specials » Tacktieken en spelsystemen
Bramboos, daar plukt u de informatie van.

Verschillende tactieken en spelsystemen bij voetbal

Verschillende tactieken en spelsystemen bij voetbal Sinds jaar en dag worden er in de voetballerij verschillende tactieken en spelsystemen gebruikt. En hoewel de formatie hetzelfde zou kunnen zijn zal geen enkel team ook daadwerkelijk dezelfde speelstijl hanteren.
Sinds jaar en dag worden er in de voetballerij verschillende tactieken en spelsystemen gebruikt. En hoewel de formatie hetzelfde zou kunnen zijn zal geen enkel team ook daadwerkelijk dezelfde speelstijl hanteren.
Al jaren ben ik tijdens het voetbal, gefascineerd aan het kijken naar de tactiek achter een bepaalde ploeg. Hoe staat het team, wordt er veel druk naar boven uitgeoefend. Zal het team een korte of lange passingstijl hanteren etc. etc.
In het komende hoofdstuk zal ik gaan proberen om een aantal tactieken qua posities duidelijk gaan uitleggen. We zullen het nog niet gaan hebben over de bedoelingen bij balbezit en bij balverlies. Hiervoor heb ik een apart hoofdstuk binnen dit E-book gehanteerd.
Echter, zullen wij wel gaan bespreken welke verschillende variaties er tijdens de tactieken kan worden gehanteerd en welke positie wisselingen er gebruikt zou kunnen worden.
De meest gebruikte tactieken en meest moderne tactieken zullen we eruit gaan lichtten. Zo zullen we de 4-3-3, 4-4-2, 3-4-3, 4-5-1 en de 4-2-3-1 gaan bespreken. Hedendaagse tactieken die veelal in verschillende competities gebruikt worden.
Voordat we elk systeem gaan bespreken zal ik een korte uitleg erover geven, en gaan vertellen in welke landen deze veelal gebruikt worden.
De 4-4-2 opstelling bij voetbal

De 4-4-2 opstelling bij voetbal

Het vier-vier-twee systeem, is een mits het correct uitgevoerd ook een geweldige formatie om mee te werken. In mijn optiek moet een voetbalploeg verschillende tactieken kunnen hanteren, en het inzicht…
De 4-3-3 opstelling bij voetbal

De 4-3-3 opstelling bij voetbal

Iedere Nederlander is natuurlijk wel bekend met het 4-3-3 systeem. Ofwel vier verdedigers, drie middenvelders, twee buitenspelers en de spits. In dit artikel wordt uitgelegd waarom en hoe.
De 3-4-3 opstelling bij voetbal

De 3-4-3 opstelling bij voetbal

Een van de moeilijkste maar misschien wel een van de mooiste speelwijze is toch wel het 3-4-3 systeem. Rinus Michels gebruikte deze tactiek toen der tijd ook om het Nederlands Elftal totaalvoetbal te…
Gepubliceerd door Bramboos op 12-08-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!